“Bez podrške tima, nikada ne bih bio MVP  juniorske lige”

Nikola Radovanović (195cm),  igrač Košarkaškog kluba Dinamik sa Dorćola, uz pomoć trenera, ali i individualnog rada, zaslužio je titulu najboljeg igrača juniorske lige.

 

Nikola Radovanović, jedan od košarkaša Dinamika , čiji je igrački put započeo u Čačku, pokazao se kao jedan od najznačajnijih odbrambenih igrača kluba sa Dorćola. Potvrdu košarkaškog talenta osigurao je “titulom” najboljeg igrača prošlogodišnje juniorske lige. Pre samog dolaska u Beograd, Nikola bi se osvrnuo na košarkaške početke iz Čačka.

“Pre Dinamika sam jednim delom života igrao u Borcu, a drugim delom u Mladosti iz Čačka. U Dinamik sam stigao u avgustu i uspeo sam da se dokažem igrački, tako da sam zaslužio da budem jedan od lidera juniora” – kaže Radovanović.

ŽIVOT U BEOGRADU

Život u Beogradu i treniranje sa novom ekipom i trenerima jesu prve promene koje je Radovanović doživeo dolaskom u KK Dinamik VipPay. Nikola se veoma brzo uklopio u sistem rada trenera juniora Saše Nikitovića i Stevana Mijovića, toliko da je uz njihovu pomoć,  svoju košarkašku odbranu doveo do vrhunca. Iako na poziciji koju Radovanović igra, ima zaista kvalitetnih i talentovanih mladih košarkaša, on je i pored toga uspeo da se nametne i preuzme ulogu lidera ekipe.

“Mesto u timu pokušavam da zauzmem dobro odigranom obranom i svakim danom se trudim da radim što više” – kaže Radovanović.

MVP JUNIORSKE LIGE

Prošle košarkaške sezone, Nikola Radovanović, bio je proglašen za najboljeg igrača u konkurenciji juniorske lige. Pored rivala iz Partizana i Zvezde, uspeo je da se nametne i da konkurenciji pokaže da je isključivo radom i trudom, ali i uz pomoć saigrača, zaslužio zvanje MVP – a juniorske lige.

“Samo proglašenje za MVP – a, bilo mi je stimulans da nastavim sa radom. Osećao sam se kao da sam radom postigao nešto i da sam uspeo da se pojavim na košarkaškoj mapi” – kaže Nikola.

Postoji velika razlika između juniorske i seniorke košarke, počevši od minuta koji su dati igračima, do slobode igre. Međutim, iako više nastupa za juniore, Radovanović paralelno trenira i za seniorsku konkurenciju, spremajući se za buduće košarkaške izazove.

“U seniorskoj košarci , na koju se još uvek navikavam, “igra se glavom”, ali obranom sam počeo da uzimam i seniorske minute” – kaže Radovanović.

U juniorskoj košarci, koju najpre moraju da prođu da bi bili formirani košarkaši, igrači kao što je Nikola su u obavezi da na svakoj utakmici daju maksimum, ukoliko žele više minuta u seniorima. Da taj izazov nije predstavljao prepreku u Nikolinom košarkaškom usavršavanju, govori poverenje koje je Radovanović stekao od strane trenera seniora Mira Alilovića.

“Polako sam počeo da se uklapam u sistem rada drugog trenera Mira Alilovića. U juniorima sam navikao da igram nešto bržu košarku, ali vremenom sam usvojio i način igre seniora” – kaže Radovanović.

Uz pomoć asistenta Gorana Vučkovića i kondicionog trenera Miloša Cvetanovića, Radovanović razvija tehniku šuta i usavršava košarkaške veštine. Nikola objašnjava koliko individualni rad posle redovnog  treninga zapravo znači igračima.

“Svi treneri zaista dobro rade i generalno sistem rada u Dinamiku je namešten tako da svako ima mogućnost za dodatan rad, ukoliko to želi”.

IZAZOVI U DINAMIKU

Kao neko ko nije košarkašku karijeru započeo direktno u Beogradu, Nikola je i pored toga uspešno savladao izazove koje mu je KK Dinamik VipPay postavio. Prvi u nizu izazova imao je za cilj da pokaže koliko je Radovanović spreman da promeni sistem i način rada sa kojim je došao u Beograd.

“U početku mi je bilo teško da se prilagodim na sistem rada u Dinamiku, jer je Dinamik na višem igračkom nivou od prethodnih klubova. Samim tim je veća konkurencija na terenu i to je ono što mi je predstavljalo najteži izazov – konkurencija“ – priznaje Radovanović.

Kada govorimo o uslovima u KK Dinamik VipPay, Nikola za klub sa Dorćola ima samo reči hvale:

“Košarkaška sala i teretana su nam uvek dostupne za dodatni rad i ako imam potrebu za dodatnim treningom, treneri su mi uvek izlazili u susret i to je jedan od glavnih razloga mog dolaska u Dinamik”.

KOŠARKAŠKI SNOVI I IDOLI

Evroliga, kao san većine mladih košarkaša, može postati stvarnost uz puno truda i rada, ali i uz malo sreće. Kada govorimo o sreći, Nikola Radovanović se nada da će ga ona poslužiti i da će jednog dana zaigrati u dresu nekog od klubova iz Evrolige.

“Evroligа je najbitnija stanica za mene na putu ka NBA ligi, o kojoj maštam” – kaže Nikola.

Jaka Blažič, košarkaš Olimpije iz Ljubljane, Nikoli predstavlja jednog od košarkaških idola. Njegovu igru Radovanović prati i pokušava da dostigne uz pomoć vežbe. Pored Blažiča, mesto košarkaškog idola zauzima i Džimi Batler, košarkaš popularne Vreline iz Majamija (Miami Heat).

“U igri Jake Blažiča se košarkaški pronalazim, a Džimi Batler kao lider ekipe, svojom odbranom takođe zauzima mesto košarkaškog idola” – podvlači Radovanović.

Izvor www.youthvibes.rs

Sara Milićev