Verovatno Vam je poznato da je novi član beogradskog Dinamika od prošle nedelje 19-godišnji Mert Akaj, jedan od najtalentovanijih mladih igrača na starom kontinentu, koji je prošle sezone igrao u Evroligi i koji se našao na širem spisku seniorske reprezentacije Turske za Svetsko prvenstvo koje je iza nas. Njegov prelazak u Dinamik nije prošao bez pažnje javnosti u Turskoj, pretežno zbog serije saopštenja od strane njegovog bivšeg kluba Darušafake, o čemu su delimično izveštavali i srpski mediji. Iz tog razloga, Mert je napisao autorski tekst za turski protal Trendbasket.net, čiji prevod prenosimo u celosti, o razlozima svog prelaska u KK Dinamik VIP PAY.

„Kao što znate, moj prelazak u KK Dynamic iz Beograda je zaključen pre nekoliko dana. FIBA je donela odluku da mogu da nastavim svoju košarkašku karijeru u Srbiji pod uslovom da Darušafaki bude isplaćena trening kompenzacija.

Pre svega bih želeo da istaknem koliko sam srećan i uzbuđen da započnem novu avanturu u mom ličnom razvitku, ali i da vas upoznam sa određenim činjenicama koje su bitne. Kao devetnaestogodišnji igrač dobio sam ponude od nekoliko američkih univerziteta i nisam potpisao ugovor sa Darušafakom jer sam imao mogućnost prelaska u NCAA ligu. Na kraju sezone imao sam tri opcije:

  1. Da ostanem u Turskoj i nastavim da igram za Darušafaku
  2. Da odem u Sjedinjene Američke Države i priključim se NCAA timu
  3. Da igram u Evropi

Sa obzirom da je bavljenje košarkom prioritet u mojim karijernim planovima, eliminisao sam opciju igranja u NCAA ligi koju sam prethodno razmatrao. Nakon dugog procesa istraživanja i razmišljanja, odlučio sam da zaigram u Srbiji i paralelno nastavim sa studiranjem na Univerzitetu u Turskoj.

Moja porodica je saopštila ovu odluku u nekoliko navrata na sastancima sa mojim bivšim klubom, ali tu odluku rukovodstvo kluba nije prihvatilo. Jedini način na koji bi mi dozvolili da napustim klub je bilo plaćanje trening kompenzacije. Klub je bio obavešten o mom odlasku pre nego što sam stigao u Srbiju, a ja sam se u telefonskom razgovoru lično zahvalio treneru Selčuku Ernaku za sve što je učinio za mene, kao što bih iskoristio ovu priliku da se još jednom zahvalim svim članovima Darušafakine porodice.

Kao što se vidi iz priloženog, uprava Darušafake je odlučila da o mom slučaju treba da odluči FIBA još od samog starta. U slučaju da mi je klub dao ispisnicu, možda bih se vratio u klub nakog godinu ili dve kao bolji košarkaš. Međutim, klub je odlučio da prekine saradnju sa mnom insistirajući na trening kompenzaciji posredstvom FIBA.

Želim da istaknem jednu stvar: Novac nikada nije bio moj prioritet. Nisam izabrao da zaradim veliku sumu novca igrajući za Darušafaku i da ostanem u Istanbulu sa porodicom. Izabrao sam da živim sam, daleko od njih, da zaradim manje para i igram više košarke. Želeo sam da se potrudim, uradim nešto drugačije i možda postanem pionir u ovakvom poduhvatu. Nikada ne bih izabrao lakši način: da uzmem više novca i izgubim šansu da napredujem.

Razlog zbog kojeg sam postao član Dinamika je pre svega činjenica da u timu ima dosta mladih igrača jako sličnih meni. Nivo takmičenja u kojem klub učestvuje je na veoma visokom nivou, a moj cilj je da zalaganjem postanem prvi plejmejker ekipe i igram prosečno 25-30 minuta po utakmici, što je jako uzbudljiva ideja za mene. Vreme koje provodim ovde posmatram kao odskočnu dasku kako bih jednog dana postao prvi plejmejker nekog Evroligaškog tima. Želim da postanem pravi igrač u najjačoj konkurenciji, a ne neko je samo deo rotacije i igra nekoliko minuta po utakmici.

Osim igračkog razvitka, želeo sam da unapredim sebe kao ličnost. Jedan od glavnih razloga mog prelaska u Beograd jeste moja želja da iznova prevazilazim nove prepreke, sazrevam i istinski iskusim život. Poznato vam je da su najvažnije osobina jednog košarkaša njegovi ljudski kvaliteti i zrelost koja se posle odražava i na njegovu igru. Uveren sam da će ovo iskustvo podići moj individualni i košarkaški razvitak na viši nivo.

Vaš Mert Akaj.“