Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Intervju sa predsednikom Dinamika, Veliborom Jojićem, za Telegraf.rs vodio je novinar Dragutin Stojmenović.

Malo ko bi se opredelio da svoju infrastrukturu da besplatno na raspolaganje nekom drugom klubu, a zahvaljujući njemu, Partizan ima gde da trenira.

Velibor Jojić predsednik KK Dinamik sa Dorćola je čovek koji najviše pomaže srpsku košarku u poslednje vreme, mnogo više nego neki koji su u njoj 30 godina, i koji su sve stekli zahvaljujući košarci.

Ne samo osnivanjem kluba, koji ima najbolju infrastrukturu na Balkanu, već i pomaganjem košarkaškoj instituciji kakav je Partizan. Kako sam kaže u čitavu priču o sportu ušao je iz poslovnog sveta kao vlasnik uspešne kompanije. Kao osnivač i vlasnik sportskog i zdravstvenog centra Dinamik postavio je temelje i pravila kako bi svaki klub u Srbiji trebalo da posluje i da izgleda.

ULAGANJE U SPORT KAO DOBRA INVESTICIJA

Ja sam se bavio biznisom, vlasnik sam firme “VIP sistem” koja je na našem tržištu 20 godina. Imamo 300 zaposlenih – priča Jojić za Telegraf.

Kao i svaka firma koja ima višak kapitala gledali smo da to uložimo u nešto. Mi smo se opredelili da uložimo u sport. Ideja o ovom sportskom centru potiče iz naše firme. Menadžment kompanije, na čelu samnom, odlučio je da uložimo u sportski centar.

Odrastao je na Dorćolu i kao pravi Dorćolac želeo je nešto da vrati svom kraju i da njegova kompanija bude društveno odgovorna

Razmišljali smo da napravimo centar gde će deca sa Starog Grada, pored 25. maja, imati gde da se bave sportom, a posebno košarkom. Da ne budu na ulici da se bave i ostalim sportovima poput plivanja. Pošto sam ja proveo detinjstvo na terenima KK Stari Grad, rodila se ideja da napravimo košarkaški klub i da nastavimo tradiciju Starog Grada koji sad ne postoji. Tako je nastao Dinamik. Zvao sam Miroslava Nikolića jer sam shvatio da je najpogodniji trener za naš klub kako marketinški tako i košarkaški. Naš cilj je da stvaramo mlade igrače i da im omogućimo bolji razvoj. Evo naš igrač Vuk Vulikić je osvojio juniorsko zlato. Muta ga je gurao i prošle godine u prvi tim, igrao je protiv Zvezde pet minuta.

SPREMAĆE IGRAČE ZA NBA DRAFT

Klub ima prema rečima Jojića ozbiljne ambicije u srpskoj košarci.

Sport i biznise se razlikuju što u sportu ima ambicija. Mi smo ambiciozni, nemamo limite. Jedini smo klub u drugoj ABA ligi i tu idemo na prvo mesto. Probaćemo sportski radom, pa videćemo da li ćemo uspeti. Probaćemo, uzeli smo dva igrača iskusnijih i želimo da oni pomognu mladim igračima, koje želimo da izvučemo do najviših košarkaških visina.

Klub se posebno uzda u mlade igrače koji treba da prepoznaju ulaganje u njih.

Mi kad dovedemo grača, on zna da će ovde imati najbolju šansu i prolaz dalje. Mi smo dobro organizovan klub i ono što kažemo to ispunimo.

Jedna od vizija je da igrači iz Dinamika odlaze i na NBA draft

Mi smo mlad klub i treba nam dokazivanje na košarkaškom nebu. Doći ćemo i u tu situaciju. Ove godine je naš igrač Lazić otišao u Megu zato što je potencijal za Draft. Sada to možemo da uradimo preko Mege ili preko nekog drugo klub, ali doći će i trenutak kada ćemo moći sami. Radimo polako i ulažemo u mlade.

DINAMIK NIJE PARTIZANOV FMP

Situacija u svetu sporta u Srbiji je jako teška i vrlo retko se neko odlučuje da pomogne klubovima, a da nema nikakvu korist. Međutim, predsednik KK Dinamika, Velibor Jojić razmišlja drugačije, on je pomogao Partizanu u godini kada mu je najteže. Iako su mnogi zlonamernici počeli da pričaju kako će biti fuzije Jojić tvrdi da to nema veze i da Dinamik nije Partizanu ono što je FMP Zvezdi.

Postoje dve stvari tu. Prvo pomažem Miroslavu Nikoliću, jer bez obzira što je u Partizanu, on je šef struke u Dinamiku. On planira sve vezano za mlađe kategorije, planira programe, prati talente, i to će tako biti i na dalje. Drugi razlog je što sam ja Partizanovac i što želim da pomognem. Došli su u situaciju da su im svuda vrata zatvorena jer svima duguje i nema novca. Inače, što se tiče njih oni su drugi klub i ne postoji nikakva fuzija. Ali kao Partizanovcu i čoveku iz košarke, neprijatno mi je da Partizan nema gde da trenira. Međutim, da je tako i sa Zvezdom bilo, ja bih isto ovo uradio – kategoričan je Jojić.

Partizan u Dinamik sportskom centru ima uslove kao u NBA ligi.

Ovde su im na raspolagnaju sala, teretana, bazen, medicinski blok za lečenje igrača i sve što im treba u ovom trenutku. Međutim, to je sad do starta sezone, ako budu želeli da nastave dalje, ako se ne vrate u Pionir, ja sam spreman da im prepolovim troškove za salu. Prošle godine su platili salu 180.000 evra. A ove godine, ako žele ja ću im tu sumu prepoloviti i mogu da treniraju ovde i da imaju sve – objanšnjava Jojić.

Na pitanje kako to da čovek iz biznisa pomaže srpsku košarku više nego neki drugi Jojić kaže:

Kad uđete u ove vode vidite koliku tu ima struja, menadžera, klubova, koji žele da vas skinu i vide kao konkurenciju. Ja sam prošle godine izdržao neke udarcem jer sam smatrao da me to čeka. Ali naša ideja je da pomognemo srpsku košarku koliko možemo, makar i u infrastrukturi – kaže Jojić.

Što se tiče samog sportskog centra, malo je reći da nijedan centar u Srbije nema ovako nešto.

Osim hale, teretane, medicinskog bloka, imamo i bazen koji je doduše mali za vaterpolo, ali imamo petliće koji treniraju. Imamo 350 dece u školama plivanja i jako brzo napreduju. Imamo i odbojkaški klub i školu malog fudbala Ace Kovačevića. Ambijent je takav da deca iz ovog kraja imaju šta da treniraju – zaključuje Jojić.

Intervju: Dragutin Stojmenović
Foto: Stefan Gvozdić
Izvor: telegraf.rs