Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Petar Aščerić: “Uz pomoć saigrača i trenera sam prevazišao sve košarkaške probleme”

Mlladi košarkaš iz Batajnice, Petar Aščerić (206cm), u KK Dinamik Vip Pay stigao je pre dve sezone i već je uspeo da osvoji bronzanu medalju u Kadetskoj ligi Srbije zajedno sa Dorćolcima.

Petar Aščerić, šesnaestogodišnji košarkaš KK Dinamik VipPay košarku igra od malih nogu i otkriva kroz koje je klubove prošao da bi danas bio jedan od Dorćolaca. Sam Petar ističe da ga košarka nije oduvek zanimala, te je zbog nagovora roditelja i društva zaigrao.

Košarka me u početku nije toliko zanimala. Međutim, zbog pritiska roditelja, ali i visine, sa sedam godina sam počeo da treniram” – kaže Petar.

Prvi klub koji je mladom igraču pružio šansu da pokaže da li je košarka njegov sport, jeste KK Mondo Basket iz Batajnice. U Mondu je proveo četiri igračke sezone i priznaje da je kroz provedeno vreme tamo, stekao mnogo iskustva.

Košarkašku karijeru sam počeo u Košarkaškom klubu Mondo Basket iz Batajnice. Tu sam proveo četiri godine i kroz taj vremenski period košarka mi je mnogo prirasla srcu” – rekao je Aščerić.

VIZURA

Košarkaški napredak usledio je veoma brzo. Nakon Monda, šesnaestogodišnjem centru stiže ponuda iz Vizure. Da je prelazak u Vizuru bio presudan za dolazak u Dinamik, govori činjenica da su trenutni treneri Dinamika, Saša Nikitović i Dušan Petrović, Petra primetili upravo u Vizuri. Aščerić se nije mnogo dvoumio i odlučno je rešio da postane novi igrač KK Vizura.

Košarku sam počeo da shvatam ozbiljnije kada sam dobio poziv iz Vizure. Nezadovoljan situacijom u Mondo Basketu, prešao sam u Vizuru. Tamo sam proveo tri godine i mogu da kažem da sam tamo najviše napredovao igrački. Posle tog vremenskog perioda i mojih nešto boljih partija, primetili su me sadašnji treneri Dinamika Dušan Petrović i Saša Nikitović” – kaže Petar.

DINAMIK

Jedini klub sa dve medalje u Juniorskoj i Kadetskoj ligi Srbije jeste KK Dinamik VipPay. Petar Aščerić je sa kadetskom selekcijom Dorćolaca osvojio bronzanu medalju i tako na Dunav zajedno sa saigračima, doneo prvi trofej u klub. Da su kako trenerski, tako i igrački odnosi u Dinamiku više nego dobri, govori to da među njima vlada i više nego prijateljska atmosfera. Timski duh ne manjka i on je najviše zaslužan za sve postignute uspehe kluba. Naravno, kada pričamo o stvarima vezanim za igru.

Ova medalja nam svima mnogo znači. Ponosni smo na sve postignuto do sad. Momci i trener su mi mnogo doneli ove sezone i zahvalan sam im na svemu” – kaže Aščerić.

Što se tiče trenera Dušana Petrovića i Saše Nikitovića, Petar otkriva u čemu su mu dva pomenuta trenera najviše pomogla.

Duca je sjajan trener i odlično se uklopio u ekipu kada je došao. Zna kada treba da se našali, ali toliko da se ne opustimo. Veliki deo zasluga za medalju dajem njemu. Što se tiče trenera Nikitovića, rad sa njim mi je potpuno promenio sve. Imao sam problema sa samopouzdanjem, ali uz njegovu pomoć sam prevazišao sve probleme” – poredi Petar.

SAIGRAČI

Kao neko ko je već drugu sezonu u narandžastom dresu Dinamika, Aščerić može da uporedi odnose sa saigračima kroz klubove.

Uvek sam imao oko sebe sjajne saigrače. Tako je ostalo i u Dinamiku, svi smo u sjajnim odnosima, složni smo i niko nema problema ni sa kim. Držimo se zajedno, kako u dobrim, tako i u teškim situacijama” – rekao je Aščerić.

IDOLI I ŽELJENI KLUB

Na pitanje o košarkaškom idolu i željenom klubu, Petar nije dugo razmišljao, već je odlučno odgovorio da je to Džejson Tejtum i Boston Seltiksi.

Neko koga pratim i na čiju igru se ugledam jeste Džejson Tejtum. Povezano s njim, voleo bih nekada da zaigram za Boston Seltikse. Naravno, sada maštam o tome, ali verujem da će se trud jednog dana isplatiti” – zaključuje Aščerić.

 

Sara Milićev