Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

“Bez podrške tima, nikada ne bih bio MVP  juniorske lige”

Nikola Radovanović (195cm),  igrač Košarkaškog kluba Dinamik sa Dorćola, uz pomoć trenera, ali i individualnog rada, zaslužio je titulu najboljeg igrača juniorske lige.

 

Nikola Radovanović, jedan od košarkaša Dinamika , čiji je igrački put započeo u Čačku, pokazao se kao jedan od najznačajnijih odbrambenih igrača kluba sa Dorćola. Potvrdu košarkaškog talenta osigurao je “titulom” najboljeg igrača prošlogodišnje juniorske lige. Pre samog dolaska u Beograd, Nikola bi se osvrnuo na košarkaške početke iz Čačka.

“Pre Dinamika sam jednim delom života igrao u Borcu, a drugim delom u Mladosti iz Čačka. U Dinamik sam stigao u avgustu i uspeo sam da se dokažem igrački, tako da sam zaslužio da budem jedan od lidera juniora” – kaže Radovanović.

ŽIVOT U BEOGRADU

Život u Beogradu i treniranje sa novom ekipom i trenerima jesu prve promene koje je Radovanović doživeo dolaskom u KK Dinamik VipPay. Nikola se veoma brzo uklopio u sistem rada trenera juniora Saše Nikitovića i Stevana Mijovića, toliko da je uz njihovu pomoć,  svoju košarkašku odbranu doveo do vrhunca. Iako na poziciji koju Radovanović igra, ima zaista kvalitetnih i talentovanih mladih košarkaša, on je i pored toga uspeo da se nametne i preuzme ulogu lidera ekipe.

“Mesto u timu pokušavam da zauzmem dobro odigranom obranom i svakim danom se trudim da radim što više” – kaže Radovanović.

MVP JUNIORSKE LIGE

Prošle košarkaške sezone, Nikola Radovanović, bio je proglašen za najboljeg igrača u konkurenciji juniorske lige. Pored rivala iz Partizana i Zvezde, uspeo je da se nametne i da konkurenciji pokaže da je isključivo radom i trudom, ali i uz pomoć saigrača, zaslužio zvanje MVP – a juniorske lige.

“Samo proglašenje za MVP – a, bilo mi je stimulans da nastavim sa radom. Osećao sam se kao da sam radom postigao nešto i da sam uspeo da se pojavim na košarkaškoj mapi” – kaže Nikola.

Postoji velika razlika između juniorske i seniorke košarke, počevši od minuta koji su dati igračima, do slobode igre. Međutim, iako više nastupa za juniore, Radovanović paralelno trenira i za seniorsku konkurenciju, spremajući se za buduće košarkaške izazove.

“U seniorskoj košarci , na koju se još uvek navikavam, “igra se glavom”, ali obranom sam počeo da uzimam i seniorske minute” – kaže Radovanović.

U juniorskoj košarci, koju najpre moraju da prođu da bi bili formirani košarkaši, igrači kao što je Nikola su u obavezi da na svakoj utakmici daju maksimum, ukoliko žele više minuta u seniorima. Da taj izazov nije predstavljao prepreku u Nikolinom košarkaškom usavršavanju, govori poverenje koje je Radovanović stekao od strane trenera seniora Mira Alilovića.

“Polako sam počeo da se uklapam u sistem rada drugog trenera Mira Alilovića. U juniorima sam navikao da igram nešto bržu košarku, ali vremenom sam usvojio i način igre seniora” – kaže Radovanović.

Uz pomoć asistenta Gorana Vučkovića i kondicionog trenera Miloša Cvetanovića, Radovanović razvija tehniku šuta i usavršava košarkaške veštine. Nikola objašnjava koliko individualni rad posle redovnog  treninga zapravo znači igračima.

“Svi treneri zaista dobro rade i generalno sistem rada u Dinamiku je namešten tako da svako ima mogućnost za dodatan rad, ukoliko to želi”.

IZAZOVI U DINAMIKU

Kao neko ko nije košarkašku karijeru započeo direktno u Beogradu, Nikola je i pored toga uspešno savladao izazove koje mu je KK Dinamik VipPay postavio. Prvi u nizu izazova imao je za cilj da pokaže koliko je Radovanović spreman da promeni sistem i način rada sa kojim je došao u Beograd.

“U početku mi je bilo teško da se prilagodim na sistem rada u Dinamiku, jer je Dinamik na višem igračkom nivou od prethodnih klubova. Samim tim je veća konkurencija na terenu i to je ono što mi je predstavljalo najteži izazov – konkurencija” – priznaje Radovanović.

Kada govorimo o uslovima u KK Dinamik VipPay, Nikola za klub sa Dorćola ima samo reči hvale:

“Košarkaška sala i teretana su nam uvek dostupne za dodatni rad i ako imam potrebu za dodatnim treningom, treneri su mi uvek izlazili u susret i to je jedan od glavnih razloga mog dolaska u Dinamik”.

KOŠARKAŠKI SNOVI I IDOLI

Evroliga, kao san većine mladih košarkaša, može postati stvarnost uz puno truda i rada, ali i uz malo sreće. Kada govorimo o sreći, Nikola Radovanović se nada da će ga ona poslužiti i da će jednog dana zaigrati u dresu nekog od klubova iz Evrolige.

“Evroligа je najbitnija stanica za mene na putu ka NBA ligi, o kojoj maštam” – kaže Nikola.

Jaka Blažič, košarkaš Olimpije iz Ljubljane, Nikoli predstavlja jednog od košarkaških idola. Njegovu igru Radovanović prati i pokušava da dostigne uz pomoć vežbe. Pored Blažiča, mesto košarkaškog idola zauzima i Džimi Batler, košarkaš popularne Vreline iz Majamija (Miami Heat).

“U igri Jake Blažiča se košarkaški pronalazim, a Džimi Batler kao lider ekipe, svojom odbranom takođe zauzima mesto košarkaškog idola” – podvlači Radovanović.

Izvor www.youthvibes.rs

Sara Milićev