Sorry, this entry is only available in Serbian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

David Galić, krilo Košarkaškog kluba Dinamik Vip Pay, odgovara na pitanja o dolasku u Dinamik i priseća se najuzbudljivijih momenata nakon završene Roda Juniorske lige Srbije.

David Galić, devetnaestogodišnji igrač Košarkaškog kluba Dinamik Vip Pay dolazi iz fudbalske porodice. Kako su se Galićeva braća i otac bavili fudbalom, tako je i on nastavio porodičnu tradiciju. Sve do trenutka kada je shvatio da fudbal ipak nije “njegova igra”.

Braća i otac su igrali fudbal u Surčinu, odakle i ja dolazim. Pošto sam najmlađi od trojice braće, već mi je bila određena fudbalska karijera, pa sam tako i krenuo da treniram. Kako sam bio dosta viši od ostalih, ali i sporiji, odustao sam od fudbala i tako zaigrao košarku” – priseća se Galić.

PRVI KLUB

Iako su bili začuđeni Davidovom odlukom da prestane sa fudbalom, braća i otac su ga ipak podržali da se oproba u košarci, što se danas pokazalo kao veoma dobra odluka. Galić je nakon “kačenja kopački o klin”, krenuo u potragu za košarkaškim klubom u kom bi mogao da se oproba. Taj klub je bio KK Surčin. Zajedno sa drugom iz odeljenja, Galić je otišao na prvi trening. Tada kao trinaestogodišnji dečak, košarku je na prvi pogled zavoleo i nastavio njome da se bavi sve do danas.

Nije mi se dopadao fudbal kao dečaku, što su tata i braća razumeli i podržali me da zaigram košarku. Raspitivao sam se koji košarkaški klubovi postoje u Surčinu i tako došao do istoimenog. Sa 13 godina sam počeo da igram i to traje sve do danas” – rekao je Galić.

ISKUSTVA IZ ZEMUNA

Pošto se i više nego dobro pokazao u Surčinu, iako je imao samo 15 godina, Galićev talenat je prepoznao trener Darko Peruničić. Peruničić je Davida pozvao da se pridruži Košarkaškom klubu Zemun. Tako Galić postaje kadet Zemuna i dobija mogućnost da zaigra Jedinstvenu ligu Srbije. Kako je samo jednu sezonu proveo u Zemunu, Galić se nije zadovoljio Jedinstvenom ligom i poželeo je da svoj talenat pokaže u višim košarkaškim ligama. Tako mesto Galićevog sledećeg kluba zauzima Košarkaški klub Partizan.

Kako sam igrački napredovao, hteo sam da igram više lige i da se oprobam u nekoj drugoj košarci. Tako sam od trenera Peruničića dobio poziv da zaigram u Zemunu, u kom sam igrao sve do prelaska u Partizan” – kaže David.

IGRA U PARTIZANU 

Vedran Popović, bivši trener kadeta Košarkaškog kluba Partizan je Davidu pružio šansu za pomenuto dokazivanje. Kao jedan od saigrača koji je Galića pratio kroz Partizan, a danas i u Dinamiku je Ilija Milijašević. Ono što je David naučio u Partizanu jeste svakako borbenost i želja za pobedom. Uz saigrače i trenere koji su ga podržavali David je u Partizanu dobio odskok u vidu fizičke snage i košarkaških poteza. Međutim, kako je u Partizanu konkurencija zaista velika i mnogo mladih igrača dolazi upravo u jedan od dva najveća košarkaška kluba u Srbiji, postavlja se pitanje koliko uopšte minuta po utakmici može da dobije jedan igrač. Sa tada 16 godina, mladom igraču je potrebno da dobija što više minuta na terenu, kako bi primenio naučene poteze sa treninga. Neki od saigrača koji su Galića pratili kroz Partizan su godinu dana mlađi Nikola Radovanović i Luka Tarlać.

“Iskustvo koje nosim iz Partizana ne bih promenio ni za šta. Upoznao sam mnogo dobrih igrača i trenera i nije mi lako pao odlazak, ali sve je to bilo zarad višeg cilja i minuta na terenu, kojih sam mnogo više počeo da dobijam kao igrač Dinamika” – otkriva Galić.

DOLAZAK U DINAMIK

David Galić je u KK Dinamik Vip Pay stigao 2019. godine i u njemu igra sve do danas. Posle završene igre u Partizanu, Galić odlučuje da nastavi karijeru u klubu sa Dorćola. Kao jedan od glavnih razloga njegovog dolaska u Dinamik jesu tim i dobri uslovi za rad. Da Galić nije ni najmanje pogrešio dolaskom u Dinamik, govori uspeh koji je postigao zajedno sa klubom. Košarkaški klub Dinamik Vip Pay, Juniorsku ligu Srbije završio kao trećeplasirani, pobedivši jednog favorita za osvajanje trofeja – Crvenu zvezdu. Tom pobedom, Dorćolcisu iz Užica, u kom se završni turnir održavao, kući na Dunav doneli prvu bronzanu medalju za KK Dinamik Vip Pay.

Ova sezona mi je bila i više nego dobar pokazatelj da nisam pogrešio što sam izabrao baš Dinamik kao sledeću košarkašku stanicu. Zahvalan sam saigračima na svemu i nadam se da ćemo i sledeće sezone ostvariti dobar uspeh” – podvlači Galić.

 

Sara Milićev