Andrej Joksović, 198cm visoki krilni centar kadetskog pogona Košarkaškog kluba Dinamik VipPay, još od malih nogu igra košarku i otkriva kroz koje je sve klubove prošao, da bi danas obezbedio svoje mesto na Dorćolu. 

 

Prošavši kroz razne klubove i škole košarke, Andrej Joksović, krilni centar Košarkaškog kluba Dinamik VipPay, mogao bi da se pohvali zavidnim igračkim iskustvom, znajući da košarku igra od sedme godine rođenja. Naravno, iako sada ima samo 17 godina, Joksović je u značajnoj prednosti u odnosu na vršnjake koji su košarkom počeli da se bave nešto kasnije. Pre same košarke, Joksović se oprobao i u tenisu, zbog brata i sestre koji su zajedno sa njim trenirali.

Imao sam četiri godine kada sam se oprobao u tenisu. Međutim, kako sam odrastao, shvatio sam da me košarka više privlači, i nekako sam uvek bio najviši u grupama, počevši od vrtića” – podseća se Joksović.

LJUBAV? TO JE KOŠARKA

Mladi, ali i stariji igrači neretko ističu da su se “zaljubili” u košarku. Šta je to što košarka ima i kako “tera” igrače da zavole baš nju? Andrej otkriva koja su to osećanja i misli koje mladima prolaze kroz glavu tokom igre i postizanja poena.

Osećaj kada date koš, to je nešto neobjašnjivo. Možda zvuči smešno i nekako jednostavno, ali kada na nekoj od bitnih utakmica postignete koš i pomognete vašem timu, to stvarno mnogo znači. To je i suština košarke, osećanja i tim” – priznaje Joksović.

Košarkaški klub koji danas nosi ime “Čubura”, nekada je bio poznat kao KK Orion. U tom klubu Joksović je zaigrao košarku i napravio prve korake. Treninzi su se održavali u Osnovnoj školi “Vladislava Ribnikar” u Beogradu, koju je između ostalog Joksović pohađao.

Na tenisu se nisam osećao lepo, nisam ga voleo. Košarka mi je potpuno promenila poglede i otvorila oči. Naprosto, zaljubio sam se u nju. Orion je klub u kom sam prvi put zaigrao. Oni nažalost više ne postoje pod tim imenom i danas se zovu Čubura” – kaže Andrej.

IBC, ZVEZDA I MEGA

Posle Oriona, tačnije, sa 12 godina, Joksović prelazi u KK IBC i u njemu nastavlja dalji igrački put kao mlađi pionir. Taj prelazak označio je početak takmičarske košarke. Prva stepenica do višeg nivoa košarke jeste svakako pionirska liga. Andrej je dve godine proveo kao mlađi pionir IBC – a, u kom su treneri igrom slučaja bili sadašnji trener kadeta i juniora Dinamika, Dušan Petrović i trener prvog tima Saša Nikitović. Prva liga Beograda, odnosno Kvalitetna liga je takmičenje koje je Joksović prošao kao igrač KK IBC.

Sa 12 godina sam prešao u Košarkaški klub IBC, u kom je trener Petrović radio. Tada sam igrao Kvalitetnu ligu kao mlađi pionir i smatram da sam u tom periodu košarku počeo da shvatam mnogo ozbiljnije” – rekao je Joksović.

Leto Andreja Joksovića na prelasku iz sedmog u osmi razred osnovne škole, bilo je obeleženo košarkaškim ponudama i pozivima. Dobio je poziv iz KK Crvena zvezda da prisustvuje jednom od treninga pionira. Kako je tada imao 14 godina, po početku sezone bi bio priključen pionirskom pogonu Zvezde. Međutim, jedan klub je bio uporniji i rešio je da “ugrabi” mladog igrača za sebe. Reč je o KK Mega Sokerbet. Joksović je u Megi igrao sve do 15. godine i do konačnog dolaska u KK Dinamik VipPay.

Kada sam završio igru u IBC – u, otišao sam na probni trening u Zvezdu. Međutim, istog leta, stigao je i poziv iz Mege. Trener pionira Mege me je pozvao da zaigram za njih, što sam ja prihvatio i tu ostao da igram sve do Dinamika. Iskustvo odatle mi je značajno pomoglo zbog sadašnjeg kluba” – otkriva Joksović.

KONAČNO – DINAMIK

Nakon turbulentnih prelazaka iz kluba u klub, menjanja saigrača i okruženja, Joksović odlazi iz Košarkaškog kluba Mega Sokerbet i odlučuje da karijeru nastavi u KK Dinamik VipPay. Rešen da ode na probni trening u Dinamik, u kom ga je sačekao trener Srđan Đurić, Joksović je veoma brzo shvatio koja će biti sledeća stanica u njegovom košarkaškom životu. Kriterijumi koje je sedamnaestogodišnji krilni centar “tražio” bili su redovni treninzi, kvalitetan tim i nešto poznatiji saigrači. Sve pomenuto je KK Dinamik VipPay uspeo da ispuni i da mu za saigrača “dodeli” Iliju Milijaševića, sa kojim se Joksović poznaje još od dana mlađih pionira. Ako pominjemo ranija poznanstva, tu su svakako Aleksa Milošević i Jovan Ristić, naravno, igrači Dinamika.

Ono što je bilo presudno u mom dolasku u Dinamik, bili su  odlični uslovi za rad. Naravno, izdvojio bih i trenutnog saigrača Iliju Milijaševića, kog poznajem još dok sam igrao za IBC. Krajem juna 2019. sam stigao u Dinamik i nadam se da ću nastaviti putem Dorćola” – kaže Andrej.

Kako se KK Dinamik VipPay bavi “podizanjem” mladih igrača i kako društvene mreže utiču na popularnost klubova, govori činjenica da je Joksović pre samog dolaska na Dorćol bio veoma upućen u „politiku” kluba koja akcenat stavlja na mlade košarkaše. Andrej priznaje da je hteo da se oproba baš u Dinamiku, što mu se zbog talenta i radnih navika koje ima i ostvarilo.

Čuo sam za Dinamik znatno ranije, nekoliko utakmica sam i igrao protiv njih. Nekako sam imao želju da dođem baš tu i da se oprobam i danas sam tu gde jesam, među njihovim redovima” – otkrio je Joksović.

Za nekoliko godina, Andrej bi želeo sebe da vidi u dresu minhenskog Bajerna, uz našeg reprezentativca Vladimira Lučića koji je trenutno jedan od 12 nominovanih košarkaša za “titulu” najkorisnijeg igrača Evrolige za ovu sezonu. 

Porodično pratimo Bajern, kako u košarci, tako i u fudbalu. Voleo bih da zaigram Evroligu upravo u njihovom dresu. Vladimir Lučić je neko čiju igru najviše volim i na njega se ugledam” – podvlači Joksović.

Sara Milićev